Monday, 29 September 2014

Respect Each Others.. Needed @ Not?

Assalamualaikum

Respect each others needed or not in our life? Wajiblah kena... siapa tak perlu? Jangan ingat untuk manusia je this value. Mahluk Allah yang lain include haiwan pon kena hormati tau. Siapa yang perlu kita hormat bagi manusia? Pertama mestila ibu bapa . Sebab apa? Sebab mereka lah kita wujud sekarang. Mereka adalah orang yang selayaknya dihormati kerana kejayaan kita hari ini adalah dengan redha mereka. Next, sesama manusia, orang yang lebih tua, jiran tetangga, tetamu, guru dan yang terakhir baru pemimpin.

Kenapa perlu ada sifat hormat menghormati ini? Kerana ia adalah salah satu sifat mahmudah atau sifat yang terpuji dalam islam. Kenapa iman tetiba bercakap tentang ini? Sebabnya, manusia sekarang hilang rasa hormat terhadap sesama senarai yang iman cakap dekat atas. 

Manusia bila dapat pangkat besar tak kisahlah ketua kelas ke, pemimpin ke, Ir ke, Tn Hj Dato ke, tak kisah asalkan dinamakan big tittle selalu terlepas pandang dengan hormat ni. Kenapa iman cakap macam tu? Sebab iman keje klinik. Iman jumpa banyak orang yang berlatar belakang berbeza. Fine... tak dinafikan klinik iman selalu banyak orang terhormat datang. Dari situ iman dapat menilai nya dengan cara dia bercakap.

Wei.... tak kisah la korang mcm mana pon. Bak kata pepatah " masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang harimau mengaum". Maksud nya ko dah masuk tempat orang kena lah ikut cara empunya tempat. Nak orang respect dia, tapi dia buat kita macam no feels. Hey... we need respect. But my doc selalu pesan, buat apa kita nak marah orang? Siapa yang rugi sebenarnya? Kita atau dia?

Kita rugi... sebab kita maki-maki dia. Last-last dia dapat pahala. Biar orang buat kita, jangan kita buat orang. Kita dah jalankan tugas sahaja. Ok boleh diterima akal jawapan tu. Tapi minta tolong lah, tak kisah la lepas ni kita nak pergi klinik ke, pejabat daerah ke, meskipun pergi kedai gunting rambut... tolong lahirkan sifat hormat tu. Andai semua hormat menghormati, kita sama-sama untung. Untung apa? Untung-untung jumpa dekat syurga. Ok nokhtah ....

Saturday, 27 September 2014

Liebster Award #2

Assalamualaikum

Weekdays susah nya nak online sebab mengejar OT sekarang. Almaklum la nk carik duit nk kawin hahahaha... so weekend menggunakan masa dengan sebaiknya la. Weekend iman akan balas sape yang jejak iman. So baru-baru ni iman kena tag dengan akk +Mass Naim dalam libster award #2 yang Kak Mass buat. So jom jawab, apalah Kak Mass bagi soalan ni.

1. Perkenalkan diri anda secara ringkas.
2. Nyatakan 3 tajuk novel yang pernak anda baca.
3. Apa yang anda suka/sering lakukan pada masa lapang??
4. Apa motif utama anda menjadi blogger??
5. Siapa orang yang pertama dan terakhir yang ada dalam hati anda??
6. Berikan nama negeri yang anda sedang duduki dan berapa buah daerah yang terdapat di dalam negeri tersebut.
7. Apa wishlist anda sepanjang tahun 2014 yang masih belum tercapai??
8. Siapakah yang anda fikirkan di saat ni? Mohon dijawab dengan jujur ya!
9. Perkara pertama yang anda buat selepas bangun dari tidur?
10. Pandai memasak?? Lauk apa yang paling korang suka masak??
11. Pendapat anda tentang blog ini?

Jawapan dari iman

1. Ok nama penuh iman Nurul Imaniah Binti Salleh panggil iman. Umor baru 24tahun (tua dah nak masuk kubur mali dah). Asal mestilah perak maghi talak sombong ehem3.. tapi dok daerah Kg Gajah bando Teluk Intan. Skrg stay dekat Bangi so kalau akk2 nak ajak keluar boleh la. Iman ada 6 siblings dan anak ke 5 perempuan bongsu. Tak manja sebab suka berdikari sendiri.

2. Tiga tajuk novel? Zaman spm iman baca ombak rindu, Qistina.... lepas tu xingat. Sebab iman bukan kaki novel. Tak bape minat huhuhu...

3. Iman suka baca buku resepi mana yang berkenan, tengok tv dan paling best.... T.I.D.O. Sleeping is my theraphy.

4.Motif? Asalnya suke2 sebab semua dari kak +Nad MamaZN a.k.a akk ipar iman yang start dulu. Bila baca blog dia, iman nak try. Nak try kongsi dengan public tentang iman, aktiviti & info apa-apa yang berguna.

5. Orang kan? Of cz emak gua yang hati kental yang susah gua nak tengok beliau menitiskan air mata.

6. Iman stay Selangor tapi disebabkan baru google tadi jawapan nya ada 9 daerah.

7. Yang tak capai lagi ialah earn money lah... hadoii iman rasa macam tak bekat la gaji ni. Tak berkat sebab mungkin tak bagi mak ayah dekat kampung.Sedihnya... T_____ T

8. Emak juga sebab nya tadi iman kol emak banyak kali tak diangkat rupa2 nya hari ni mak ada kursus. So sampai sekarang tak dengar suara lagi. Dalam kepala asyik pikir beliau sahaja.

9. Perkara pertama??? Disebabkan bujang lagi, so lepas bangun iman akan urut2 kaki dulu. Ni sebab iman ada masalah saraf dekat kaki. Kaki bila dah rest lama dia jadik sakit dan mencucuk je. Sakitnya Ya Robb...

10. Pndai of cz la... pandai masak air, tanak nasi dan goreng ikan n telo. keh..keh..keh... tak nak bagitau kang ramai pulak yang request suruh masak (humble).

11. Tentang blog Kak Mass?? Macam mana ye nak cakap, kalau saya cakap jangan kecik hati tau. Terima dengan redha dan seredha-redhanya... blog kak +Mass Naim chengggiinniiiiiii ... (thumbs up) sebab kemas dan rapi. Intipati akk pon cun pendek kata, TERLAJAK LARISSS jugak la... (^_^)


Tq Kak Mass tag iman so dah jawab. selamat kenal iman...

Saturday, 20 September 2014

Giveaway Santai bersama Azwar, Huda dan Mamaniza


KLIK BANNER

Tu dia kena jawab soalan dulu baru boleh next step plak. Mai sini iman nak jawab..untuk soalan first jawapan dari iman...

Blog +Nur Farahuda Hud iman tengok tersusun then warna nya soft like the owner. Maaflah huda, blog kali ni better than before this. Thumbs up dear !

Blog +Azwar Syuhada pon nice & tersusun. Warna soft bikin orang tertarik nk baca. Ehem2 macm sakura la both of them.

Blog Mamaniza menjadi pilihan saya kerana input & output from cenggini... (thumbs up). TERLAJAK LARISSSSSSS........ untuk teens like iman.



Giveaway 2014 Mialiana.com



Giveaway 2014 Mialiana.com bermula pada jam 8.30 pagi 20 September 2014 hingga 11.59 malam 30 September 2014. Menawarkan hadiah yang bernilai RM1,495.80 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI.

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat-syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor
MiaLiana Aynora SewaKeretaSabah ProvideNetwork TengkuButang IeyzartdSyahieyr FuzaMusa YatiAdam ZafirahZarrae Cekelatmanih DayangDeno EngkuMuzahadin PetakBunga AinimRashihah KaryaMahirah Azhafizah Zaidalifah FatihahFazlin FatinFarhanah NiaEmkay SyiraLokman

2. Wajib Like Fanpage Sponsor


3. Buat entri bertajuk Giveaway 2014 Mialiana.com
4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

40 pemenang bertuah akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 10 Oktober 2014.

Good luck!

klik pada banner untuk join....

Sunday, 24 August 2014

Segmen Blogwalking Bulan Kemerdekaan

Assalamualaikum

KLIK SINI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Budak Kampung ©